Пошук
Архіў навін
27.12.2013
Дазволім сагрэць сэрцы пяшчотай Бога
 
У пасланьні перад бласлаўленьнем “Urbi et Orbi” (“Гораду і сьвету”) Папа Францішак заклікаў людзей дазволіць пяшчоце Бога, Які стаўся Дзіцяткам, сагрэць іхныя сэрцы. Сьвяты Айцец зьвярнуўся да вернікаў з цэнтральнай лоджыі базылікі сьв. Пятра 25 сьнежня 2013 году, ва ўрачыстасьць Нараджэньня Хрыстова.
 
Бласлаўленьне “Urbi et Orbi” (“Гораду і сьвету”) Папы Францішка 25 сьнежня 2013 г.
У сваім пасланьні Папа ўзгадаў пра людзей, якія пакутуюць ад прыродных катаклізмаў, ад войнаў і тэрактаў, узгадаў у малітве жанчынаў, якія падвяргаюцца зьнявазе, і дзяцей, у якіх часта крадуць ня толькі дзяцінства, але і жыцьці.
 
“Хвала на вышынях Богу,
а на зямлі супакой
людзям добрай волі”
(Лк 2, 14).
 
“Дарагія браты і сёстры ў Рыме і ва ўсім сьвеце, добрага дня і шчасьлівага Нараджэньня Хрыстова!
 
Далучаюся да словаў песьні анёлаў, што зьявіліся бэтлеемскім пастухам у ноч нараджэньня Ісуса. Гэта сьпеў, што яднае неба і зямлю, скіроўваючы да неба хвалу і праслаўленьне, а на зямлю людзей — пажаданьне супакою. Заклікаю ўсіх далучыцца да гэтага сьпеву: ён для кожнага мужчыны і кожнай жанчыны, якія чуваюць сярод ночы, спадзяюцца на лепшы сьвет, клапоцяцца аб іншых, намагаючыся пакорна выконваць уласныя абавязкі.
 
Слава ў вышынях Богу!
 
Да гэтага, у першую чаргу, заклікае нас Нараджэньне Хрыстова: аддаць хвалу Богу, за тое, што Ён добры, верны і міласэрны. У гэты дзень жадаю ўсім распазнаць сапраўднае аблічча Бога, Айца, Які падырыў нам Ісуса. Жадаю ўсім адчуць, што Бог блізка, быць у Яго прысутнасьці, любіць Яго і шанаваць Яго.
Бласлаўленьне “Urbi et Orbi” (“Гораду і сьвету”) Папы Францішка 25 сьнежня 2013 г.
Кожны з нас можа праславіць Бога, перш за ўсё сваім жыцьцём, жыцьцём, якое прысьвчанае любові да Яго і да братоў.
 
Супакой людзям.
 
Сапраўдны супакой, як ведаем – не захаваньне раўнавагі паміж супрацьлеглымі сіламі. Гэта не прыгожы “фасад”, за якім хаваюцца супрацьстаяньне і падзелы. Супакой – гэта праца, якой трэба займацца дзень за днём, зыходзячы з дару Божага, з Яго ласкі, якую Ён дараваў нам у Ісусе Хрысьце.
 
Гледзячы на Дзіцятка ў ясьлях, Дзіцятка супакою, узгадаем пра дзяцей, якія зьяўляюцца найбольш уразьлівымі ахвярамі войнаў, але падумаем таксама і пра пажылых, пра жанчынаў, якія зазнаюць зьнявагу, пра хворых... Войны руйнуюць і раняць столькі жыцьцяў!
 
Вельмі шмат іх зьнішчыў у апошні час канфлікт у Сірыі, распальваючы нянавісьць і помсту. Не пераставайма маліцца да Госпада, каб Ён выбавіў улюбёны сірыйскі народ ад новых пакутаў, каб удзельнікі канфлікту паклалі канец гвалту і гарантавалі доступ для гуманітарнай дапамогі. Мы бачылі, наколькі моцнай зьяўляецца малітва! І я рады, што да нашай малітвы за супакой у Сірыі сёньня далучаюцца таксама вернікі розных рэлігійных канфесіяў. Ня будзем ніколі губляць малітоўнай адвагі! Адвагі казаць: Госпадзе, даруй супакой Твой Сірыі і ўсяму сьвету. Заклікаю таксама і няверуючых прагнуць супакою, такім прагненьнем, якое перапаўняе сэрцы: яднаймася ўсе, ці ў малітве, ці ў прагненьні. Але ўсе разам, дзеля супакою.
 
Бласлаўленьне “Urbi et Orbi” (“Гораду і сьвету”) Папы Францішка 25 сьнежня 2013 г.
О, Дзіцятка! Даруй супакой Цэнтральна-Афрыканскай Рэспубліцы, часта забытую людзьмі. Але Ты, Госпадзе, не забываеш нікога! І прагнеш прынесьці супакой таксама і на гэтую зямлю, якая церпіць ад эскалацыі гвалту і беднасьці, дзе многія людзі засталіся без прытулку, вады і ежы, без самага неабходнага для жыцьця. Паспрыяй згодзе ў Паўднёвым Судане, дзе цяперашняя напружанасьць ужо справакавала шматлікія ахвяры і пагражае мірнаму суіснаваньню ў гэтай маладой дзяржаве.
 
Ты, Князь супакою, навярні сэрцы жорсткіх, каб яны адклалі зброю і сталі на шлях дыялогу. Спаглянь на Нігерыю, што разьдзіраецца ад бесьперапынных тэрактаў, якія не шкадуюць бязьвінных і безабаронных. Блааславі Зямлю, якую Ты абраў, каб прыйсьці ў гэты сьвет, і прывядзі да шчаслівага завяршэньня мірных перамоваў паміж ізраільцянамі і палестынцамі. Ацалі раны ўлюбёнага Іраку, які яшчэ шмат церпіць ад частых тэрактаў.
 
Ты, Уладар жыцьця, абарані тых, каго перасьледуюць за Тваё імя. Адары надзеяй і суцяшэньнем уцекачоў і скітальцаў, асабліва з рэгіёну Афрыканскага Рогу і ўсходу Дэмакратычнай Рэспублікі Конга. Учыні, каб мігранты, якія шукаюць годнага жыцьця, знаходзілі гасьціннасьць і дапамогу. Няхай такіх трагедыяў, якія мы бачылі ў гэтым годзе, з шматлікімі ахвярамі ў Лампедузы, ніколі больш ня будзе!
 
Бэтлеемскае Дзіцятка, дакраніся да сэрцаў усіх тых, хто ўдзельнічае ў гандлі людзьмі, каб яны ўсьвядомілі цяжар гэтага злачынства супраць чалавецтва. Скіруй Свой позірк на шматлікіх дзяцей, якіх выкрадаюць, раняць і забіваюць падчас узброеных канфліктаў, і на тых, з каго робяць салдат, скрадаючы ў іх дзяцінства.
 
Госпадзе неба і зямлі, спаглянь на нашую планету, якую прагнасьць і сквапнасьць людзей так часта неразважліва эксплуатуюць.
Бласлаўленьне “Urbi et Orbi” (“Гораду і сьвету”) Папы Францішка 25 сьнежня 2013 г.
Падтрымай і абарані ахвяры прыродных катаклізмаў, асабліва народ Філіпінаў, які нядаўна цяжка пацярпеў ад тайфуну.
 
Дарагія браты і сёстры, у гэтым сьвеце, сярод гэтага чалавецтва сёньня нарадзіўся Збаўца, якім ёсьць Хрыстос Госпад. Прыпынімся перад бэтлеемскім Дзіцяткам. Дазволім, каб нашае сэрца ўзьнеслася: ня будзем баяцца гэтага! Ня будзем баяцца таго, каб нашае сэрца ўзьнеслася! Мы маем патрэбу у тым, каб нашае сэрца было ўзьнесена! Дазволім сагрэць яго пяшчотай Бога; мы маем патрэбу ў Яго мілаце. Мілата Бога ня раніць: мілата Бога прыносіць нам супакой і моц. Бог – вялікі ў Сваёй любові, Яму — хвала і слава навекі! Бог – гэта супакой: папросім, каб Ён дапамагаў нам штодзень будаваць яго ў нашым жыцьці, у нашых сем’ях, у нашых гарадах і краінах, ва ўсім сьвеце. Дазволім сабе замілавацца Божай дабрынёю”.
 
Пасьля ўрачыстага бласлаўленьня “Urbi et Orbi” Рымскі Архірэй павіншаваў з сьвятамі Нараджэньня Хрыстовага пілігрымаў, што сабраліся на плошчы сьв. Пятра, і вернікаў ва ўсім сьвеце. Усім Сьвяты Айцец пажадаў радасьці і супакою.
 
Паводле беларускай, украінскай, расейскай і італійскай рэдакцыяў Радыё Ватыкану.
Гл. таксама:
18.12.2015
Незвычайны музычны альбом Папы Францішка
10.07.2014
Папа — ахвярам сэксуальнага злоўжываньня духавенства: “Прашу прабачэньня і плачу разам з вамі”
19.02.2014
Папа заклікае да згоды і міру ва Ўкраіне
25.10.2013
Апостальскі Нунцый сустрэўся з ксяндзом Уладзіславам Лазарам у сьледчым ізалятары КДБ
23.10.2013
Папа: хто ня моліцца, той ператварае веру ў ідэалогію